Edellisessä asunnossani ei ollut tiskikonetta ja sen reilun kahden vuoden aikana käsintiskaamisesta kehittyi arkinen meditaatiohetki, josta opin nauttimaan. Jouduin tuon kahden vuoden aikana ostamaan yhden astianpesuainepullon, sillä edelliset asukkaat olivat loppusiivouksen yhteydessä jättäneen ison pullon tiskikaappiin ja opin olemaan säästeliäs sen suhteen. Luin joskus artikkelin, joka kertoi siivoojien käyttämistä nikseistä ja yksi niistä liittyi tiskiaineen riittoisuuteen. Vinkki kuului jotenkin, että ”sekoita tiskiainetta ja vettä suhteessa 1:8 suihkupulloon ja käytä seosta tiskatessa.” En ollut edes tajunnut, että suurin osa myytävistä tiskiaineista ovat kuin tiivisteitä, siis niin, että niitä voi laimentaa. Sain tällä niksillä vajaan litran tiskiainepullon riittämään reilun vuoden päivät!
Viime vuoden vaihteessa muutin uuteen asuntoon, jossa on astianpesukone muttei tiskikaappia. Ajattelin aluksi, että käytän konetta vain kun tiskiä kertyy paljon esim. vieraiden käydessä. Arjen kiireessä siitä tuli kuitenkin aikamoinen apuri, kun altaan viereen mahtuu ainoastaan rajallinen määrä astioita ritilän päälle kuivumaan. Ongelmaksi moudostui kuitenkin astianpesuaine.
Muuttaessani sain lahjaksi paketillisen konepesutabletteja, jotka tietysti tulivat pakattuna muoviin. Käytin ne loppuun ja etsin hetken ympäristöystävällistä vaihtoehtoa muoviin pakatuille tableteille. Halusin myös löytää mahdollisimman luonnollisen pesuaineen, joka ei sisältäisi synteettisiä kemikaaleja. Törmäsin lähiässässä Ecoverin astainpesutabletteihin ja pakettia syynätessä ne vaikuttivat hyvältä vaihtoehdolta, vaikka hinta olikin lähes kolminkertainen ”normaaleihin” tabletteihin. Ajattelin kuitenkin ”sijoittaa” tähän kalliimpaan vaihtoehtoon, sillä halusin tukea ympäristöystävällisempää pesuainetta.
Ecover oli entuudestaan tuttu brändi ja luottoni aineiden ympäristöystävällisyyteen oli kohdillaan. Olin myös aikaisemmin ostanut merkin yleispesuainetta omaan lasipurkkiin Ruohonjuuresta. Kotiin tullessa avasin paketin ja turhauduin suunnattomasti itseeni ja ostamaani tiskiaineeseen.
Tabletit ovatkin pakattuja muovisiin kääreisiin, jota en ymmärtänyt vaikka kuinka syynäsin paketin pikkuprinttejä kaupassa. Tuntui todella turhauttavalta maksaa noin 10 € 25 ympäristöystävällisestä astianpesutabletista, jotka salakavalasti tulevatkin muoviin pakattuina.
En tietenkään ymmärtänyt käyttöohjeita lukaistessa miettiä tuon käären 100%:a kierrätettävyyttä sen enempää. En ostohetkellä edes ymmärtää miettiä sitä, kun paketissa muuten puhutaan kartongin kierrätettävyydestä jne. Eihän ohjeissa valehdellakaan, kun muovin voi tänä päivänä kierrättää, mutta kuten olen aikaisemminkin jo kirjoittanut en usko sen prosessin kestävyyteen tarpeeksi halutakseni tukea muovin tuottamista ostovalinnoillani. Sitä paitsi ei ole todellakaan itsestäänselvää, että kaikkialla on muovinkierrätysastioita (case and point oma taloyhtiöni, ja jonka lähimmässä HSY kierrätyspisteessä ei edes ole muoviroskista). Olin todella pettynyt tekemääni valintaan, mutta päätin kuitenkin käyttää tabletit loppuun, kun vahinko oli jo tapahtunut.
Opin tästä olemaan vielä tarkempi ostovalintojeni kanssa. On todella harmillista, että ympäristöystävälliset ja ekologisia vaihtoehtoja tuottavat yritykset käyttävät ympäristölle haitallisia pakkausmateriaaleja. Mielestäni juuri näiden yritysten tulisi olla ensimmäisten joukossa tukemassa vihreämpien pakkausmateriaalien tuotantoa. Se olisi mielestäni brändikehityksenkin näkökulmasta fiksumpaa.
Tabletithan toimivat hyvin, mutta kaatopaikkajätettä kertyi. Aloin siis etsimään zero waste vaihtoehtoja ja selvisi, että vanha kunnon ruokasooda pelastaa päivän. Noissa Ecoverinkin tableteissa on käytetty ruokasoodaa, joten päätin kokeilla sitä astianpesuaineena. Ja tulokset olivat samat kuin kaupan tableteilla.
Nykyään, jos pesen astioita astianpesukoneessa, niin täytän pesuaineluukun ruokasoodalla ja laitan koneen päälle. Astiat puhdistuvat kyllä täysin, enkä enää palaa kaupan tabletteihin. Pesukoneeseen kannattaa, veden kovuudesta riippuen, laittaa muutaman kerran vuodessa mukaan pesusuolaan putkien putsaamiseksi. Pesusuolaa myydään pelkästään pahviin pakattuna, eli se on zero wasteajalle sopiva vaihtoehto. Muuten pesuaineeksi riittää pelkkä ruokasooda.
Suosittelen kaikki astianpesukoneenomistajia kokeilemaan pesua pelkällä ruokasoodalla. Minulla on viinilaisehin jäänyt muutamia pisaroiden jälkiä pesun jälkeen, mutta ne ovat lähteneet ihan pelkällä liinanpyyhkäisyllä. Suosittelen myös kokeilemaan ruokasoodaa pohjaanpalaneiden pannujen ja kattiloiden kuuraamiseen. Sen kun antaa soodan hetken vaikuttaa kostean pohjan päällä ja sitten kuuraa. Minulla on pahimmatkin mustat kohdat lähteneet teräksisistä pannuista. Netistä löytyy myös monia reseptejä kotitekoisille tiskiainetableteille esim. Pinterestistä kun hakee sanoilla ”homemade dishwashing tablets”.
Ruokasooda on kyllä tänä päivänä yksi zero waste -elämäntyylin peruskivistä. Kannattaa siis aina pitää yksi purkillinen sitä keittiössä/siivouskomerossa. Jos satut löytämään ruokasoodaa jostain pakattuna pelkästään pahviin tai paperiin niin kommentoi alle tai laita viestiä Facebookissa!
Aurinkoista sunnuntain jatkoa!
When I moved into my new apartment that has a dishwasher, I countered a new zero waste problem – what to use as dishwashing tablets. Everything in stores seemed to come packed in plastic, until I found these Ecover Dishwashing tablets. Because they were a more environmentally friendly alternative to those chemical-filled ones, and because the package boasted on its ”recyclableness”, I decided to splurge on this 25-pack of dishwashing tablets that cost almost 3 times more that conventional alternatives.
When I came home and opened the box, my heart sank. The tablets came individually wrapped in plastic which made no sense to me. When I read the package again I saw that the last sentence in the instructions mentioned that the sleeves are 100% recyclable. But It didn’t mention that they were made of pp05 plastic, which was the last thing I was expecting from a known environmentally friendly brand. But the damage was already done so I used those 25 tablets and generated 25 plastic wraps worth of landfill waste, and decided to find a truly zero waste solution.
After a bit of Googling I found that, once again, baking soda would be the answer to my problem. I tried washing my dishes with only baking soda, and the results were fantastic. Apart from light streaking, nothing that a slight polish can’t handle, even glasses became as clear as with conventional washing tablets.
From now on I’m only going to be washing my dishes with baking soda, when I use my dishwasher, and with castille/marseille soap when I wash by hand. I urge all owners of dishwashers, who want to reduce their waste, to try this! When using this method you should, depending on the hardness of your local water, also use washing salt every few months along side of baking soda to keep your pipes from clogging up.
And if you live in Finland and know where to get baking soda packed in 100% recyclable materials, please comment down below or message me on Facebook! 🙂
Have a great Sunday!
Olen haksahtanut ihan samaan ja harmitellut muovikääreitä. Minulla jatkossa Ecover boikotissa. Ruokasoodavinkkiä täytyy kokeilla.
TykkääTykkää
Moikka ja kiitos kommentista! Haluan vielä tarkentaa, etten itse boikotoi Ecoveria, mutta ostan heiltä ainoastaan pakkauksettomia (tai oikeasti 100% kierrätettäviä) tuotteita.
Kerro ihmeessä kokemuksistasi ruokasoodan kanssa, kun olet päässyt kokeilemaan 🙂
TykkääTykkää
Moikka!
Ruokasoodaa pahvipaketissa löytyy ainakin Hakaniemen Vii-Voanista ja varmasti muistakin aasialaisista marketeista mitä siinä lähistöllä on 🙂
TykkääTykkää
Kiitos vinkistä! Ei oo siellä käydessä jostain syytä tähän mennessä tullut etsittyä ruokasoodaa – täytyykin mennä etk käymään! 🙂
TykkääTykkää
Tässä myös linkit pariin nettikauppaan, joissa myydään jättipakkauksia ruokasoodaa paperipussissa 🙂
http://www.sadette.fi/ruokasooda-pesu-puhdistusaineeksi-suurpakkaus-5kg-p-790.html
https://www.greendeal.fi/ruokasooda-25-kg
TykkääTykkää
Kiitos linkeistä! Täytyykin lisätä nuo kirjanmerkkeihin! 😀
TykkääTykkää
Mahtavia ruokasoodavinkkejä täällä! Oon pitkään haaveillut siitä, että saisi koottua hyvän resurssipankin suomalaiseen zw-shoppailuun (think Bea Johsonin bulk app) – olisi kiva jos laittaisit ostospaikkavinkkisi jakoon 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Mäkin oon ihan yllättynyt kuinka paljon tällaista piilevää tietoa porukalla on! Tuommoinen appi olisi kyllä tosi fiksu saada tänne tai luoda.. 🙂
TykkääTykkää
Kiitos vinkistä!! Juuri tätä tuskastellut, meillä kävi sama juttu näiden tablettien kanssa 😦 ruokasooda lähteekin heti testiin!
TykkääLiked by 1 henkilö
Perustin joku aika sitten FB-ryhmän (suljetun ainakin toistaiseksi) nimeltä Zero Waste Turku/Åbo. Ajatuksena oli että porukat voisivat jakaa siellä juuri tällaisia vinkkejä vähän samaan tyyliin kuin vegaaniryhmissä. En ole oikein saanut aikaiseksi ryhmän parempaa esille tuomista eikä siellä ole oikein toimintaa – vielä. Voisiko esim. FB-ryhmä Zero Waste Finland (tai pääkaupunkiseudulla jollain toisella nimellä) toimia ”appina” ennenkuin joku saa aikaiseksi tehtyä varsinaisen apin.
TykkääLiked by 1 henkilö
Moikka Maarit! Tää kuulostaa tosi hyvältä idealta vikkien laajempaa jakamista varten! Voitaisiin keskustella tästä enemmän vaikka FB:n välityksellä tai sähköpostitse 🙂
TykkääTykkää
Mä olen ajatellut että sellaisen ”resource bankin” voisi perustaa myös esim. ihan google docsiin tms jaettavaan dokumenttiin, mihin jengi sitten voisi täydennellä omia vinkkejään ☺️ Eli ei välttämättä tarvii appia ruveta perustamaan!
TykkääTykkää
Tosi hyvä idea!
TykkääTykkää
Hei, oletko katsonut/kysynyt Greendealilta soodaa? Kuva on viitteellinen, mutta voishan sitä kysyä miten pakkaavat
https://www.greendeal.fi/ruokasooda-pesu–ja-puhdistusaineeksi-suurpakkaus-5-kg
TykkääTykkää
Moikka ja kiitos mahtivinkistä! Pitääkin kysäistä heiltä, just eilen sattui ruokasooda loppumaan 🙂
TykkääTykkää
Hello!
How much Baking Soda are you using / wash in the washing machine?
TykkääTykkää
Hi! I just fill up the ”container” where the dishwashing tablet would be put. Then after the short wash cycle I usually put the dishwasher to do a final rinse to get rid of possible leftover baking soda 🙂
TykkääTykkää
Mä löysin ruokasoodaa pahviin pakattuna ihan meidän K-supermarketista Pälkäneeltä. Sellainen maitopurkki mutta vaa eri värinen ja kuosit 🙂
TykkääTykkää
Hyvä tietää! Pidän silmät auki seuraavan kerran kun käyn K-supermarketissa 🙂 toivottavasti löytyisi täältä pk-seudulta myös!
TykkääTykkää
Olen hämmentynyt, kun sanot, että kaatopaikkajätettä kertyy. Tietääkseni Suomessa sekajäte menee nykyään täysin polttolaitokselle ja aika harvoin kulutuksessa syntyy kaatopaikkajätettä. Miten asia oikeastaan on? (Polttaminen ei tietenkään ole paras vaihtoehto, mutta parempi kuin kaatopaikka…)
Ja pitääkin kokeilla ruokasoodaa tiskiaineena! Sitä vaan mietin, että miten pienen muovikääreen + tiskiainetabletin ympäristövaikutus suhteutuu siihen, että todennäköisesti vettä menee enemmän, jos pesuohjelman päälle pitää ajaa vielä huuhteluohjelma? Toki kemikaaleja syntyy vähemmän, mutta miten veden käytön määrään pitäisi suhtautua?
TykkääTykkää
Kiitos hyvästä kommentista!
Puhun siitä kaatopaikkajätteenä sen takia, että polttaminen on mielestäni samankaltaista resurssien hukkaanheittämistä. Globaalilla tasolla kaatopaikoille ja luontoon päätyy edelleen suuria määriä jätettä.
Polttaminen poistaa fyysisen jätteen ongelmia ja tuottaa energiaa, mutta se ei poista kertyneen jätemäärän turhuutta. Miksei tuotteita voisi tarjota sellaisenaan tai ympäristöystävällisisti pakattuina sen sijaan, että käytämme globaalina yhteiskuntana valtavia summia rahaa ei uusiutuvien luonnonvarojen hyväksikäyttämiseen, vain heittääksemme ne pois kastopaikalle tai poltettavaksi?
En ole ihan perillä siitä, että miten jätteenkäsittely tapahtuu Suomessa yleensä. Vantaalla jätteet poltetaan käsittääkseni.
Tuo veden kulutus on hyvä pointti Pauliina. Itse käytän astianpesukonetta harvoin, kun tiskiä kertyy suurempia määriä. Käytän myös aina koneen lyhyintä pesuohjelmaa, joka ylimääräisen huuhteluohjelman kanssa on lyhyempi, kuin perusohjelmat. En siis koe, että vettä kuluu hirveesti enemmän verrattuna astianpesukoneen keskivertokäyttäjään.
Muuten säästän vettä suihkussa käydessä pitämällä ämpäriä mukana – sillä voi huuhtoa vessan. Tiskatessa käytän vettä kasteluun ja huuhtomiseen. Kasveja kastellessa kierrätän samaa vettä niin kauan kuin mahdollista. 🙂
TykkääTykkää
Hei kiitos vastauksesta! Aivan totta, että polttaminen on myös resurssien hukkanheittoa, myös hiili vapautuu ilmaan ja edistää ilmastonmuutosta.
Itse olen nyt siinä käsityksessä, ettei kaatopaikoille vietäisi enää kotitalousjätettä, maatuva jätehän sieltä on kiellettykin.
Itse koen syyllisyyttä astianpesukoneenkäytöstä. Pienellä koneella sitä joutuu ajamaan päivittäin, kun kuitenkin ruoan säilönnästä ja valmistamisesta syntyy niin paljon likaisia astioita (toki tässäkin olisi optimoimisen varaa minulla), otankin siis insipiraatiota sinulta vedensäästöön 🙂
TykkääTykkää
Kiva kuulla! Pitää myös muistaa olla armollinen itselleen, aina ei voi onnistua. Tärkeintä on, että yrittää parhaansa ja tiedostaa tekojensa vaikutukset – niin saa aikaan muutoksia pitkällä tähtäimellä 🙂
TykkääTykkää
Jumbon citymarketissa Vantaalla on myös ruskeassa isossa paperipussissa ruokasoodaa myynnissä siellä jättipakkausten osastolla,Sallisen ruokasooda 5 kg maksaa 8-9€
TykkääTykkää
Kiitos vinkistä!!
TykkääTykkää