Zero waste aamiaisresepti

Aamiainen on lempiateriani, vaikka joudunkin usein syömään sen kiireessä. Viimeisen vuoden aikana olen kehittänyt suuntaa-antavan go-to zero waste aamupuuroreseptin, jonka variaatioita syön lähes päivittäin. Tämä on niin helppo ruoka, jonka voi nopeasti valmistaa aamutoimien yhteydessä. Resepti on mitoitettu niin, että siitä tulee useampi annos, eli yhtenä aamuna saat tehtyä aamiasen valmiiksi useammalle päivälle. Sitä paitsi kaikki ainekset saa ostettua ilman pakkausta esimerkiksi Punnitse&Säästä liikkeistä tai 100% kierrätettävissä pakkauksissa!

Keitän kattilallisen kerran tai kaksi viikossa ja annostelen sen valmiiksi tulevia aamuja varten. Puuroon saa myös käytettyä kauramaidon tekemisestä yli jääneen kaurasoseen. Teen yleensä kaura-kvinoapuuron proteiinipitoisuuden lisäämiseksi. Viime aikoina olen syönyt puuroa banaanin, kaakao-chia-siemenhyytelön ja hamppurouheen kanssa.

Puuro on todella helppo zero waste aamiainen ja sen lisäksi se on myös hyvin terveellistä. Kaura (ja kaurapuuro) on hyvin ravintorikasta: siinä on paljon tärkeitä vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja. Reilussa desilitrassa kaurahiutaleita on 51g hiilihydraatteja, 13g proteiinia, 8g kuitua ja ainoastaan noin 300 kcal. Kaura on siis yksi ravintorikkaimmista ruoista. Kaurassa oleva kuitu muodostaa sakean puuromaisen ”geelin”, joka on erittäin hyväksi ruoansulatukselle ja suoliston toimivuudelle sekä tasapainottaa ja alentaa kolesterolia Kaurassa oleva kuitu myös tasapainottaa verensokeria ja voi jopa alentaa sitä ylipainoisilla ja 2-tyypin diabeteksesta kärsivillä ihmisillä. Kaurapuuro on lisäksi täyttävää mikä voi auttaa painonhallinnassa. Tässä hyvä video, joka lyhyesti kertoo kauran suurimmista hyödyistä useiden tutkimusten pohjalta.

Lisään puuroon yleensä myös kurkumaa sen tulehdusta alentavien ominaisuuksien ja terveysvaikutusten takia. Kurkuma muun muassa alentaa elimistön sisäistä tulehdustilaa, parantaa aivojen ja sydämen terveyttä sekä auttaa ruoansulatusta.

Kuivatut hedelmät, kuten rusinat toimivat luonnollisina makeuttajina puurossa ja lisäävät makua. Pellavansiemenet lisäävät kuitupitoisuutta ja niissä on myös hyviä terveysvaikutuksia. Olen käyttänyt niitä sekä rouhittuina, että kokoinaisina.

Puuron lisukkeina tykkään käyttää pakastemarjoja, joita olen mummoiltani saanut. Viime syksynä minulla kävi myös tuuri, kun sain pelastettua noin neljä litraa pakastettuja puolukoita, jotka olivat jääneet yli kouluni oppilaskunnassa. Olen näin voinut siis käyttää marjoja koko talven zero waste -tyylillä.

Lisään joukkoon myös maapähkinävoita lisäämään makua, kermaisuutta ja hyviä rasvoja. Kahdessa ruokalusikallisessa maapähkinävoita on myös 8g proteiinia. Hamppurouhe on hyväksi ruoansulatukselle ja sekin sisältää 31g proteiinia /100g. Chia-siemenet ovat tunnettu superfood ja tykkään käyttää niitä juuri terveyshyötyjen takia. Niistä saa myös tehtyä hauskoja tuorehilloja, hyytellöitä ja vanukkaita, joita on kiva lisätä puuroon tai syödä yksinään. Chia-siemenet kannattaa kuitenkin aina muistaa liottaa vähintään 30min, sillä muuten ne imevät itseensä hyvin paljon nestettä ruoansulatuksen aikana kehossa ja voivat pahimmassa tapauksessa jäädä kuivina kiinni ruokatorveen.

img_0543.jpg

IMG_0542

Facetune

Resepti (3–4 annosta)

Puuro:
1,5 l vettä/kasvimaitoa/sekoitus näitä
1 dl kvinoaa
1,5–2 dl kaurahiutaleita
(kauramaidon tekemisestä yli jäänyt kaurasose)
1–2 kourallista rusinoita
3 rlk pellavansiemeniä
1–2 tl kurkumaa
1 tl kanelia
ripaus suolaa
(1 omena)

Lisukkeet:
Pakastemarjoja / hedelmiä
Maapähkinävoita
Hamppurouhetta
Liotettuja chia-siemeniä
Hilloa

Jos käytät kaurasosetta, liuota se vetelämmäksi sekoittamalla sitä veden kanssa. Lisää muutama ruokalusikallinen vettä ja sekoita kunnes seos on vellimäistä koostumukseltaan. Jos lisäät omenan pilko se pieniksi kuutioiksi.

Kiehauta vesi ja lisää liuotettu kaurasose, kvinoa, rusinat, pellavansiemenet ja mausteet (ja omena). Laske lämpötilaa keskitasolle. Anna kiehua 5 min välillä sekoittaen. Lisää kaurahiutaleet ja sekoita. Anna kiehua 5–10 min lisää matalalla lämpötilalla kannen alla sekoittaen noin 2 min välein. Kvinoa-kaurahiutaleseos painuu yleensä pohjalle kiuhessa. Sekoittaminen estää seosta pakkaantumasta pohjaan.

Kun puuro on keittynyt yhteensä noin 10–15 min nosta pois lämmöltä ja anna vetäytyä kannen alla muutaman minuutin. Tarjoile mieleisten lisukkeiden kanssa ja annostele loppu valmiiksi astioihin tulevia aamuja varten. Anna puuron jäähtyä huoneenlämmössä muutamia tunteja (tai vaikka koulu-/työpäivän ajan). Säilytä jääkaapissa.

IMG_0544
Omenaa, puolukoita ja maapähkinävoita.

IMG_0545
Mansikka-chia-siemen tuorehilloa, maapähkinävoita ja kookoshiutaleita.

IMG_0546
Päärynää, viikunahilloa, maapähkinävoita ja pekaanipähkinöitä.

Kertokaa kommenteissa millä lisukkeilla te söisitte puuroa!


GO-TO Zero Waste Breakfast

I’ve learned to love oatmeal during the past year and I’ve also come up with a basic recipe that can easily be changed to taste. Porridge and oats are incredibly nutrient dense and has tons of health benefits, check this video! I make an oat and quinoa porridge to increase my daily protein intake. I also add turmeric and flaxseeds for their health benefits as well as raisins (or other dried fruits) for sweetness and taste. The great thing is that all of these ingredients can be bought completely zero waste or in 100% recyclable packaging!

I usually top my porridge off with frozen berries or fruits, peanut butter, chia seed pudding and hemp seed meal to add flavor and more vitamins, minerals, antioxidants etc. I recommend you to do your own research on these super foods!

The frozen berries that I’ve used have been some that my grandparents have picked and frozen to me last summer + some that I’ve rescued from being thrown away, for example after dinner parties we’ve organized with the student union of my university.

Recipe (3–4 portions)

Porridge:
1.5l water/plant milk/mixture of
1 dl quinoa
1.5–2 dl oats
(oat mush left over from making oat milk)
1–2 handfulls of raisins (other dried fruits cut into small chunks)
3 tbls flaxseeds
1–2 tsp turmeric
1 tsp cinnamon
pinch of salt
(an apple)

Toppings:
Frozen berries/fruits
Peanut butter
Chia seed pudding
Hemp seed meal
Jam

Bring water to a boil and add quinoa, flaxseeds, raisins and spices (+ leftover oat mush dissolved in some water and apple cut into small chunks). Lower heat to medium and simmer for 5 minutes. Lower heat to low and add the oats while stirring. Cook for a further 5–10 minutes stirring every 2 minutes, until the porridge reaches desired consistency. Lift off the heat and let thicken for a further 5 minutes under a lid. Serve with desired toppings and portion rest into ready portions for following mornings. Let porridge cool in room temperature for a few hours, or for the time you’re in school/at work, and store in the fridge. Heat up or eat cold with desired toppings.

First picture: Porridge with frozen lingonberries, peanut butter and apple.
Second picture: Porridge with fresh strawberry chia seed jam, peanut butted and shaved coconut
Third picture: Pear, fig jam, peanut butter and pecans

Lately, as I’ve run out of my frozen berry stash, I’ve been eating my porridge with banana, cacao chia seed pudding and hemp seed meal.

Comment down below what your favourite porridge toppings are!

8 thoughts on “Zero waste aamiaisresepti

  1. Oot saanu, mut ajatteleen tosi paljon entistä enemmän luontoystävällisemmin, vaikka oon aina tahtonu huolehtia luonnosta ja vähentää roskaamista! Ois tosi mukava kuulla toi sun kauramaidon valmistusohje, mikä vilahti tossa Hesarin pätkässä.

    Jatka samaan malliin!

    Tykkää

  2. Banaani ja kaneli on mulle ihan must puuroa tehdessä 😀 joskus innostun tän lisäksi laittamaan myös omenaa, pähkinöitä, mustikoita tai palan suklaata (hups). Pakko sanoa, että en oo ikinä ajattelut keittäväni puuroa isompaa annosta kerralla seuraavia päiviä varten, mutta pitääpä kokeilla ^^

    Tykkää

  3. Minäkin haluaisin saada sen kauramaidon reseptin. 🙂
    Bongasin Hesarin artikkelin Facebookista ja jotenkin se sinun haastattelu ja video inspiroi minua valtavasti. Olen pitänyt itseäni aina viherpiipertäjänä, mutta artikkelin myötä haluan olla vielä astetta enemmän viherpiipertäjä! 😀 Minulla tahtoopi mennä ruokaa haaskuuseen, joten olen ottanut päämääräkseni ruokahävikin vähentämisen. Esimerkiksi tällä viikolla tein mustuneista banaaneista banaanilettuja. Vielä minulla on petraamisen varaa ruokahävikin suhteen, mutta oikealla tiellä ollaan.

    Odotan Innolla uusia postauksia! 🙂

    Tykkää

    1. Moikka Lotta! Juuri julkaisin reseptini kotitekoiseen kauramaitoon 🙂 http://wp.me/p831vW-iq

      Mahtavaa kuulla, että artikkeli inspiroi sinua! Tuollaiset pienet teot saavat lopulta suuria tuloksia aikaan. 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s