Ilmastosynnitön astukoon esiin

Nämä ”Ilmasto muuttuu, miksi me emme?” sekä ”Toivo syntyy teoista” iskulauseet kiteyttävät Nollahukan ajatukset aikamoisen hyvin. Viikonlopun ilmastomarssissa oli noin 8000 ihmistä! Marssin kaltaista aktiivisuutta tarvitaan enemmän. Sillä viimeistään nyt on jokaisen aika ryhtyä toimiin. Toimimalla yhdessä kaikilla yhteiskunnan tasoilla saamme aikaan suurimman vaikutuksen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poliitikoiden pistäminen piinapenkkiin on ajankohtaista. Selvää on etteivät päättävät elimet tai yritykset ole toimineet riittävällä vakavuudella ilmastonmuutoksen suhteen. Vajetta on myös siinä, kuinka me tavalliset kuluttajat olemme ottaneet asiaksemme opetella ilmastoystävällisempää elämäntapaa. Lainsäädäntö ja päästörajoituksen eivät kykene tarpeeksi nopeasti puuttumaan kaikkeen toimintaamme.  Meidän on oltava valmiita kantamaan kortemme kekoon, näytettävä oma tahtotilamme ja aktiivisuutemme, jos aiomme syytellä jotakuta toimettomuudesta tai vastuun laiminlyönnistä. Ilmastosynnitön siis heittäköön ensimmäisen kiven.

Otso kertoo avoimesti olleensa vielä kolmisen vuotta sitten aikamoinen ilmastokatastrofi, mutta päätti kuitenkin muuttaa suuntaa. Hän ei jäänyt odottamaan, että joku muu pakottaisi tekemään niin.  Aino taas ei seurannut uutisointia eikä ottanut osaa politiikkaan edes sen vertaa, että tietäisi millaiset ihmiset meidän asioista päättää. Vaikkei näistä asioista lukeminen tai aktivoituminen tule helposti eikä luonnostaan päätti Aino silti pakottaa itsensä hankkimaan lisää tietoa ja opetteli ymmärtämään asioiden syy-seuraussuhteita.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Molempien meidän muutoksen saivat aikaan rakentavasti ja inspiroivasti puhuvat ihmiset, jotka näyttivät mallia ja kärsivällisesti selittivät ja valaisivat yhteiskunnan epäkohtia. Meitä ei saaneet kasvamaan ne, ketkä syyttivät toimettomuudesta tai heiluttelivat sormea, kun emme vielä tienneet mikä on paras vaihtoehto tai ”miten maailma toimii”. Siksi me karsastetaan ”Miksette toimi jo, idiootit?” ja ”Ei tuo nyt riitä mihinkään” kaltaisia tuhahduksia. Me yritämme vilpittöminä ja nöyrinä toimia joka päivä kannustavalla ja toimeliaalla tavalla – se on tuntunut tähän mennessä toimivan.

Ilmastonmuutos vaikuttaa meihin kaikkiin. Tarvitsemme kaikki osallisiksi ongelman ratkaisemiseen – yksi ihminen tai puolue ei siihen pysty. Syyllistämällä jaamme toisiamme leireihin, josta ei tehokkuuden ja tulosten kannalta ole mitään hyötyä. Voisimme näyttää mallia vaikkapa olemalla buuamatta ihmisille ennen kuin kuulemme mitä heillä on sanottavana. Poliitikoiden täytyy pystyä istumaan yhteen ratkaistakseen kestävyysongelma tavalla, joka on paras mahdollinen kaikille, unohtamatta poliittisen päätöksenteon muitakin osa-alueita. Miten voimme odottaa heidän toimivan tehokkaasti ellemme itse ylläpidä osallistavaa ja kannustavaa keskusteluilmapiiriä?

Kannustetaan siis myös esimerkillä samalla kun vaadimme päättäjiltä rankempia toimenpiteitä. Meillä ei oikein ole varaa hukata kalliita resursseja (aikaa, rahaa, voimia, yhteistyömahdollisuuksia, verkostoja, tahtotilaa) vastakkainasetteluun, syyttelyyn ja ennakkoluuloista tai tietämättömyydestä johtuvaan vihanpitoon. Keskustellaan kestävästi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s