Rohkenetko vaatia itseltäsi vastuuta?

Nollahukka sai alkunsa vuosi sitten halusta näyttää, kuinka kestävämpää elämäntyyliä voi toteuttaa arjessa. Yhdestä seuraajasta on kasvanut lähes 9000 seuraajan elävä joukko, jolla on paljon tahtotilaa ja sanottavaa. Nyt vastaamme viikoittain kysymyksiin, esiinnymme, annamme haastatteluita ja viemme Nollahukka-ajattelua eteenpäin eri areenoilla. Olemme vajaan vuoden ajan kaksin tehneet tätä työtä muun elämän ohella – nyt on aika meidänkin rohkaistua ja viedä Nollahukka alkaneen vuoden aikana taas uudelle tasolle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lähestyttävyys ja arkiset vinkit ovat meille tärkeä osa toimintaa ja tulevat olemaan sitä jatkossakin. Saamamme huomio ja mielenkiinto pyörii paljolti roskattomuuden ja jätteen vähentämisen ympärillä, täysin syystä, mutta Nollahukka on huomattavasti enemmän. Tavoitteemme on, että Nollahukka yhdistetään entistä tiiviimmin ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen vastaiseen taistoon sekä kestävyyteen laajasti ajateltuna niin hyvinvoinnin, ilmaston ja ympäristön, kuin taloudenkin kannalta. Haastamme itseämme rohkeasti astumaan mukavuusalueeltamme entistä isompien ja vaikuttavampien toimien kimppuun.

Samalla tavoin kuin aikoinaan jännitti mennä kauppaan omien kestohevipussien ja astioiden kanssa, jännittää meitä ottaa uusia askeleita, mennä pidemmälle ja sanoa sanottavamme rohkeasti. Kumpaakaan meistä ei johdata kiinnostus olla julkisuudenhenkilö, mutta tämä on keino, jolla saamme kaikkien meidän yhteisiä asioita esille. On vaatinut rohkeutta ja luottamusta heittäytyä täysillä ajamalleen asialle, samalla pitäen mielen avoinna uudelle tiedolle, henkilöityä arvojensa kautta, ja toimia lahjomattomana tiedonlähteenä pyrkien samalla vastuulliseen toimeentuloon.

Niinpä Nollahukan vuoden 2019 teemaksi nostetaan rohkeus. Ilmastotalkoiden edistäminen ja hyvinvoinnin lisääminen vaativat todella paljon töitä. Ei riitä, että jo hillitysti kuluttavat kansanosat nipistävät entistä tiukemmin ja tiukemmin jalanjäljestään, vaan sen ylikuluttavan osuudenkin on pistettävä kerskakulutusta kuriin ja tultava lähemmäs kohtuullisuutta. Syyllistämisen sijaan uskomme kaiken voivan tapahtua avoimella keskustelulla ja inspiroimisella, sekä ensisijaisesti kääntämällä ajatukset ja puheet päivittäisiksi teoiksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tarvitsemme tänään rohkeutta elää omannäköistämme elämää ja rohkeutta rikkoa vanhoja kaavoja – kestävästi tietenkin. Rohkeutta ottaa asioita puheeksi ja kyseenalaistaa omaa toimintaamme, tehdä kokeiluja ja haastaa itseämme vaikkemme voi olla täysin selvillä kaikista yksityiskohdista tai vaikutuksista. Kannustamme toimimaan, kuten me täällä Nollahukassa olemme lähteneet liikkeelle, sillä tiedolla ja taidolla, joka meillä on käytettävissämme juuri nyt, unohtamatta jatkuvaa pyrkimystä itsensä kehittämiseen. Kokonaiskuva kyllä karttuu, kun kulkee matkaa avoimen uteliaana eteenpäin jatkuvin korjausliikkein.

Aiomme jatkossakin vakavasti kyseenalaistaa puhetta, jossa yksilön tekoja ja vaikuttamismahdollisuuksia vähätellään tai vastuuta siirretään pelkästään päättäjille ja yhteiskunnalle. Me seitsemän miljardia tämän planeetan asukkia olemme yksin ja yhdessä vastuussa siitä, miltä tulevaisuutemme näyttää meille ja tuleville sukupolville. Olemme jokainen kuin yksi solu – meistä yhdessä muodostuu elimiä, organismeja, eläviä kokonaisuuksia. Jokaisen yrityksen, järjestön, puolueen ja muun ryhmän pienin mitattavissa oleva yksikkö on yksilö. Toisilla meistä on enemmän vaikutusmahdollisuuksia omissa piireissämme, kuin toisilla ja näistä mahdollisuuksista on jokaisen meistä otettava vastuu toiminnallamme. Hyväksymmekö yleiset mutta kestämättömät tavat tai väärinkäsityksiin perustuvat olettamukset, vai rohkenemmeko kyseenalaistaa ja alkaa muuttaa niitä? Voimme tänään ottaa vastuun omista toimistamme ja sen kautta vaikuttaa muihinkin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yksilöinä yhdessä muodostamme myös niin kulttuurin, markkinat kuin taloudenkin. Ylläpidämme ja kehitämme niitä päivittäisillä teoillamme. Olemme tilanteessa, jossa aikaisempien sukupolvien muodostamien kulttuurien, yhteiskuntien ja markkinoiden on muututtava perustavanlaatuisesti voidaksemme varmistaa lajimme säilymisen tällä pallolla. Kulttuuri, yhteiskunta ja markkinat ovat kaikki ihmisten luomia järjestelmiä. Ne eivät ole ylimaallisia olentoja tai asioita, joita meidän pitäisi totella, seurata tai palvoa sokeasti. Aiempien sukupolvien historia on muovannut totuutemme sellaiseksi kuin tänään sen näemme. Meillä on yhdessä mahdollisuus kehittyä toisenlaisiksi. Joudumme olemaan tiukkoja itsellemme, haastamaan toimintamallejamme ja käsityksiämme maailmasta, sekä tekemään vaikeita asioita, jotta pääsemme kestävän elämäntyylin äärelle. Mitä pidemmäs tulevaisuuteen etenemme toimimattomina, sitä suurempia ja radikaalimpia toimia joudumme väistämättä tulevaisuudessa tekemään, jos haluamme välttää jonkinlaisen romahduspisteen saavuttamisen. Edistysaskeleet eivät synny itsestään tai helposti, vaan kovalla työllä ja vastuuta ottamalla.

Kestävä elämäntyyli ei todellakaan tarkoita luopumista ja kurjuutta vaan mahdollisuutta elvyttää ja säilyttää elävien metsien, lajien kirjon, puhtaan veden ja ilman kaltaisia elämää mahdollistavia arvokkaita asioita sekä lisätä hyvinvointia niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla. Löysä, hedonismiin ja järjettömään kulutukseen johtanut pehmentynyt kulttuurimme vaatii kipeästi rajoja ja rakkautta. Kasvatustyötä, johon hullulla tavalla pystyy ruotsalainen 15-vuotias nuori, muttei valta-osa muutamasta aikaisemmasta sukupolvesta. On uskallettava sanoa suoraan, että ainoa tie ulos ahdistuksesta ja epätoivosta on toiminta. Rohkenetko sinä vaatia itseltäsi vastuuta?

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s