Elmukelmu, Tupperware ja muoviset kääreet. Ruokaa myydään ja säilytetään nykyään pelkästään muovin ympäröimänä, tai siltä ainakin tuntuu. Pakkausmateriaalina muovi suojaa ruokaa lialta, saasteilta ja se on halpa, kevyt sekä helposti muovattavissa. Muovi ei kuitenkaan ole biohajoavaa, eli jokainen sentti muovikelmua, ruokapakkausta ja Tupperware kulhoa tulee säilymään kaatopaikoillamme satoja, ellei tuhansia vuosia. Tämän lisäksi viime vuosien saatossa on tullut esiin, että muovi ei olekaan niin haitaton meille ihmisille, kuin olemme luulleet. BPA ja muut kemikaalit ujuttautuvat ruokaan ja sitä kautta elimistöihimme, ja mereen dumpatut micromuovit ja muut jätteet päätyvät meidän elimistöön ruokaketjua pitkin. (Tässä hyvä 4min lyhytdokkari)
Henkilökohtaisesti lopetin muoviin pakatun ruoan, muovikelmun ja muovisten ruokakippojen käytön opittuani niiden haitoista. Osallisena oli myös päätös pyrkiä zero waste -elämäntapaa kohti, jolloin kaikki ostamani ja omistamani asiat olisivat kierrätettäviä tai maatuvia. Lopetettuani kelmun käyttämisen olen säilyttänyt ruoantähteitä jääkaapissa lasipurkeissa, lautasella peitettynä tai ihan pelkältään. Kelmu tai muovipakkaukset ovat omasta mielestäni täysin turhia, sillä ruoka säilyy aivan hyvin ilmankin sitä. Laita ruoka kulhoon ja lautanen kulhon päälle. Siinä keraaminen ”kelmu”!
Pari viikkoa sitten löysin Ruohonjuuresta Bee’s Wrap mehiläisvahakääreitä, joihin olin jo aikaisemmin tutustunut netissä. Nämä kääreet ovat luonnonmukainen vaihtoehto elmukelmulle, jotka on tehty mehiläisvahasta, luomukankaasta, puuhartsista ja luomu jojobaöljystä. Ruohonjuuresta löytyy kääreitä yksittäisinä, sekä kolmen kappaleen paketissa. Kolmen setti kustantaa 21,95€.
Kääreiden pakkaus on ohutta pahvia, joten se on täysin kierrätettävä. Ohjeiden mukaan kääreitä voi käyttää noin vuoden ajan, minkä jälkeen ne voi kompostoida. Käyttökertojen välissä kääreet voi pestä/huuhdella kylmällä vedellä ja tiskiaineella. Ne voi kuivattaa pyykin tavoin roikottamalla. Mehiläisvahakääreitä ei suositella lihan säilyttämiseen. Niitä ei myöskään suositella käytettävän kuumien ja lämpimien ruokien kanssa tai ruoan lämmittämisen yhteydessä. Maalaisjärjellä ajateltuna tämä on itsestäänselvyys, sillä mehiläisvaha sulaa lämmetessään.
Kääreet muovautuvat astian tai säilytettävän ruoan ympärille käsien lämmön avulla. Kuten kuvasta näkyy pitää kääre muotonsa sen jälkeen, kun se on muovattu astiaan sopivaksi.
Parin viikon kokeilun jälkeen voin sanoa, että nämä kääreet toimivat aivan yhtä hyvin kuin muovinen kelmu. Ruoan pinta ei kuivahda tai nahistu ja se pysyy tuoreempana pidempään, ilman BPA:a tai muita synteettisiä kemikaaleja!
Heivaa sinäkin Elmukelmu pois seuraavalta ostoslistaltasi ja kokeile näitä tai Abeego merkkisiä mehiläisvahakääreitä! Opiskelijabudjettiin sopivampi vaihtoehto on tietysti laittaa ruoka tyhjään lasipurkkiin tai peittää kulho lautasella.
Ruoka on parempaa ilman muovia!
Plastic, not so fantastic. Even doctors are advising people not to use plastic wrap! The chemicals in Saran wrap and plastic containers seeps into food, and that plastic makes its way back into our bodies even after we’ve ”disposed” of it. Plastic doesn’t decompose, at least for hundreds, if not thousands of years. In other words every single inch of plastic wrap or packaging that we’ve used, either sits in a landfill for centuries, or gets in to the sea, where fish eat it and then we in turn eat the fish. With all of that pollution, that ironically we’ve caused, it’s great to be on top of the food chain, right? (<- 4 minute short film on the issue)
After I learned about the negative effects of plastic, and as a part of my journey towards a zero waste life, I decided to try and quit it completely. Since quitting plastic I’ve been storing my food in glass jars, covered with plates or simply without any protection on it in my fridge. This has worked wonderfully for me so far and when I visited Ruohonjuuri, an eco store chain in Finland, I spotted another alternative.
I found these Bee’s wax wraps that caught my attention. I had seen them before online and heard some good reviews, so I decided to try them out. They’re produced in Vermont USA and they’re made from completely natural and organic materials and ingredients.
The wraps come packaged in a completely recyclable and zero waste friendly packaging, that’s made of cardboard/paper. It also gives clear instructions for how to care for and use the wraps (as seen in the pictures).
After trying them out for a couple weeks now, I can confidently say that they totally work! These, or the Abeego wraps, are a perfect natural and zero waste alternative to plastic wrap. A more student-budget-friendly alternative is to, of course, store your food in reused glass jars, or just by covering the food with another plate or bowl.
Food is so much better without plastic, don’t you agree?
Jag måste köpa det där!
TykkääTykkää
De fungerar verkligen bra!
TykkääTykkää
Moikka, hyviä pointteja! Kannattaa kuitenkin tutustua vielä tarkemmin aiheeseen koskien muovia 🙂 Esimerkiksi täältä löytyy tietoa: http://www.plasticseurope.org/plastics-sustainability-14017.aspx
Tiesitkö muuten, että muovi pakkausmateriaalina vähentää kuljetukseen käytetyn energian määrää, mikä vähentää saasteita. Kaikesta maailman käytetystä öljystä käytetään 4 % muovin tuottamiseen, kun taas kuljetukseen 45 %. Joten nämä ”ekologisemmat” vaihtoehdot kuten lasi, tuottavat paljon enemmän saastetta kuljetusvaiheessa. Jos ihmiset oppisivat kierrättämään muovin oikein, saasteita syntyisi minimaalisesti koska muovin voi kierrättää loputtomia kertoja.
TykkääTykkää
Moikka Patrik! Kiitos kommentista! Tuossa on paljon hyviä pointteja, monet muovia kestävämmät materiaalit tuottavatkin varmasti enemmän saasteita tuontanto- ja kuljetusvaiheessa. Ideani kuitenkin lasisisten, keraamisten ja metallisten säilytysastioiden käyttämisessä on kuitenkin se, että ne kestävät huomattavasti kauemmin, kuin niiden muoviset vastineet. Muoviset pakkaukset ovat usein kertakäyttöisiä tai ne pysyvät hyvänä ainoastaan rajoitetun ajan. Kestävämmät vaihtoehdot voivat pysyä käytettävinä useampia vuosia tai vuosikymmeniä hyvällä hoivalla (eivätkä ne tihku haitallisia kemikaaleja)! Tällöin myös säästyy muovisten vastineiden tuottamisesta aiheutuvia päästöjä, kun näitä ei tarvitse jatkuvasti tuottaa lisää ja lisää poisheitettävien tilalle. Esimerkiksi, kun ostan keraamisen mukin, sitoudun käyttämään sitä vaikka seuraavat kymmenen vuotta. Jos ostaisin muovisen mukin, voisin käyttää sitä hyvällä tuurilla pari vuotta, ennenkuin se hajoaa. Voisin kierrättää sen, mutta todennäköisimmin siitä tehtäisiin seuraavaksi muovipusseja, joiden kierrättämisen jälkeen jäljelle jäävää materiaalia ei voi enää kierrättämällä käyttää uudestaan, eli se päätyy poltettavaksi tai kaatopaikalle.
Tässä postauksessa halusin erityisesti keskittyä muovikelmun korvaamiseen, sillä sitä ei pysty kierrättämään uudeksi materiaaliksi. Muovien kierrätys on parempi vaihtoehto, kuin niiden pois heittäminen sekajätteessä, koska tällöin materiaalia tulee käytettyä enemmän kuin kerran. Muovin kierrättäminen on kuitenkin hankalampaa kuin esim. metallin tai lasin. (https://en.wikipedia.org/wiki/Plastic_recycling) Mutta, kun muovia kierrättää on kierrätetty tuote enää harvoin itsessään kierrätettävä eli se päätyy joka tapauksessa pahimmassa tapauksessa vuosisadoiksi kaatopaikalle, tai luonnon kiertokulun kautta meidän elimistöihin ruoan mukana. Muovi on materiaali, joka on tuomittu jo luomisvaiheessa kaatopaikalle. Vaikka sitä voisi kuinka kierrättää loputtomiin, käy se niin hankalaksi ettei se enää ole taloudellisesti kannattavaa. Ongelma onkin siinä, että yrtyksille on kannattavampaa tuottaa uutta, kuin lähteä vaikeaan kierrätysprosessiin.
En kiistä sitä, että muoviset ratkaisut ja vaihtoehdot ovat tuoneen lukemattomia vaihtoehtoja koko maapallon väestölle, mikä on parantanut elämänlaatua monissa tapauksissa. Muovin kierrättäminen ei kuitenkaan ole omasta mielestäni enää vastaus tämän päivän jäteongelmiin. Kierrätys on hyvä lähtökohta, muttei lopullinen ratkaisu. Ainoa tapa estää jätteisiin hukkuminen, on niiden tuottamisen lopettaminen lähtökohtaisesti. Tämän takia minusta kaikki täysin kierrätettävät tai biohajoavat vaihtoehdot muoville ovat tärkeitä ja parempia vaihtoehtoja kuin muovi.
Kiitos vielä kerran hienosta kommentistasi Patrik!
TykkääTykkää
Juuri näin! 🙂 Itsellänikin mehiläisvahakääreet olleet käytössä jo yli puoli vuotta. Pientä kulumista havaittavissa, mutta hyvin palvelevat edelleen. Käytän lähinnä helposti kosteutta menettävien kasvisten kääreinä esim. porkkanalle, palsternakalle, kukka- tai parsakaalille, sienille jne. Säilyvät kyllä huomattavasti pidempään tuoreina näin!
TykkääTykkää
Aivan! Kiitos kommentistasi! 🙂
TykkääTykkää
Hei! Luin hesarista blogistasi. Jätteetön elämäntapa kiinnostaa. Olen miettinyt muovisista rasioista luopumista, mutta en tiedä, mitä tekisin tällä hetkellä käytössä oleville muoviastioille. Minulla on muovisia pakasterasioita, joita käytän evärasioina. Mitä itse teit muovirasioille ja muovipulloille, kun vaihdoit lasirasioihin? Ne ovat ihan käyttökelpoisia, joten mietin, onko turhaa ostaa uutta. Kuinkahan vaarallista niistä ”tihkuvat” ovat? Millaisissa astioissa pakastat, jos pakastat? Toinen kysymys: millaisia kahvia ostat? Tykkään itse Rekon reilun kaupan tummanpaahdosta, mutta se myydän muovipakkauksessa. Millaisia muita vaihtoehtoja kahville on?
TykkääTykkää
Moikka Taina! Minulla on itsellänikin käytössä edelleen perinteisiä muovisia pakasterasioita, jotka olen mummoilta perinyt. Käytän niitä kuitenkin ainoastaan pakastamiseen. Minulla ei ollut muovisia ruokarasioita lähtökohtaisesti, joten hankin lasiset itselleni kun se tuli ajankohtaiseksi. Muoviset juomapullot lahjoitin tai myin eteenpäin ja otin tilalle lasiset. En suosittelisi käyttämään muovirasioihin lämpimän ruoan säilytykseen tosiaan. Siihen käytän ainoastaan lasisia tai keraamisia astioita.
Pakastan lasiastioista, muovisissa pakasterasioissa (joita on käytetty pelkästään pakastamiseen) ja sitten esimerkiksi keittiöliinaan/ kangaskassiin käärittynä esim. Leipää.
Ostan kahvini papuina omaan rasiaan Punnitse&Säästä liikkeistä ja jauhan sen itse kotona. Kahvin voi kuitenkin jauhaa myös paikan päällä! Tiedän, että sama pätee myös Helsingin Stockmannilla. Kannattaa myös käydä kysymässä paikallisista kahviloista, jos heiltä saisi ostaa papuja omaan käyttöön ilman pussia. Jos ei mistään löydy kahvia ilman muovipakkausta kannattaa ostaa niin iso pakkaus kuin mahdollista. Pienempiin pakkauksiin käytetään suhteessa enemmän pakkausmateriaalia. Kiitos kysymyksistäsi!
TykkääTykkää
Hei! Hesarin kautta minäkin blogisi löysin. Inspiroivaa tekstiä tuotat ja tärkeää asiaa. Tuli heti aamutuimaan luettua kaikki postaukset. Kiitos tästä. Jään innolla odottamaan jatkoa 🙂
TykkääTykkää
Mahtavaa kuulla! Kiitos kommentistasi! 🙂
TykkääTykkää
Etnisissä kaupoissa myydään myös irtotavaraa esim. riisiä, papuja, bulguria. Vihanneksia ei myöskään ole pakattu ja esim. saippuaa saa ilman käärettä.
TykkääTykkää
Kiitos vinkistä! Tuleeko heti mieleen jotain liikettä Helsingissä, mistä löytyisi saippuoita?
TykkääTykkää
Itäkeskuksen vastapäätä Puhos keskuksen etnisistä kaupoista voi löytyä. Saatavuus vähän epävarmaa, joskus on joskus ei. Neljän saippuan pakkaus, missä saippuat on pakattu ohueen sellofaanikääreeseen yleensä löytyy esim. Alanya Marketista. Eikö sellofaani ole biohajoavaa?
TykkääTykkää
Mä oon koittanu ymmärtää et miks tätä mehiläisvaha kääreettä hypetetään niin paljon? En oo ikinä käyttäny kelmua tai foliota, enkä ymmärrä että mihin tarkotukseen ne/tää kääre ois välttämättömiä. Ei sillä hienoa että on löydettu ekologisempi vaihtoehto elmukelmulle, mutta mihin te rakkaat kanssa ekoilijat sitä käytätte? 😀
TykkääTykkää
Hahaa kiitos kommentista! 🙂 Ostin nämä mehiläisvahakääreet kokeillakseni niitä (huono zero waste teko, vaikka pakkaus onkin täysin kierrätettävä/maatuvaa materiaalia). Itselläni ne ovat kuitenkin jääneet hyvin vähälle käytölle, sillä alettuani zero wasteaamaan lopetin kelmun ja folion käytön täysin –> lasipurkit ja lautaset + kulhot toimivat aivan yhtä tehokkaasti. Silloin, kun olen kääreitä käyttänyt ovat ne saaneet toimia kelmun tapaan esim. puolitettujen vihannesten/kaalien/hedelmien suojana (pinta ei kuivu yhtä nopeasti, kuin ilman) ja kulhojen peitteenä. Mutta tosiaan, en itsekään ymmärrä sitä, kuinka kelmua ja foliota kulutetaan kuin viimeistä päivää kaikkeen mahdolliseen 😀
Tänä päivänä kuitenkin, kun moni meistä on kovin hurahtanut näiden turhakkeiden ”tarpeellisuuteen”, on mielestäni tärkeää esittää kestävämpiä vaihtoehtoja. Jos on ehdottomasti käytettävä kelmua, niin mielestäni nämä mehiläivahakääreet ovat hyvä Zero Waste vaihtoehto terveydelle haitalliselle muovikelmulle. 🙂
TykkääTykkää