Kahvi muovitta, kiitos!

SONY DSC

Minä ja kahvi elämme viha-rakkaussuhteessa. En tiedä melkein mitään parempaa kuin vastajauhetun tummapaahtoisen kahvin tuoksu aamun sarastuksessa lumen kauniisti leijaillessa ikkunalaudalle, mutta niinä päivinä, kun kiire yllättää kiroan riippuvaisuuttani tuohon kitkerään kofeiinilitkuun samalla kun kaadan kiehuvan kuumaa kahvia termosmukin ohi kenkiä jalkaan laittaessa.

Me suomalaiset juomme noin 10 kilon edestä kahvia vuosittain ja johdamme kahvinkulutustilastoja vuosi toisensa perään. Vähitellen on myös ”to-go” kulttuuri alkanut virkistyä ja kasvavissa määrin kahvia hörpitään pahvimukeista kouluun tai kokoukseen juostaessa. Päätettyäni alkaa vähentää muovi- ja pakkausjätettä kiinnittyi huomioni väistämättä kahvikuppeihin, erityisesti niihin pahvisiin. Kun asiaa ohimennen miettii, tuntuu pahvimukin valinta ekologiselta. Onhan se kuitenkin kierrätettävää pahvia!  Mutta kuinka moni meistä kuitenkin kierrättää mukin ihan näin aikuisten oikeasti? Ja kuinka moni meistä on kuullut, että pahvimuki on vuorattu ei-kierrätettävällä muovikalvolla, joka useimmiten estää mukin kierrätettävyyden?

Tutustuessani zero waste –liikkeeseen tein ensipäätöksenä olla ostamatta kertakäyttömukeja tai muovipulloja. Päätös tuntui helpolta kun kaapin perukoilla seisoi kolme lähes käyttämätöntä termosmukia. Nyt, jos en aamulla ehdi keittämään kahvia otan tyhjän termarin mukaan ja ostan siihen kahvia. Tätä kikkaa käyttäen saa usein alennusta ostetusta kahvikupista ja usein myös enemmän kahvia, mikä tietysti on ekonomisesti voittava kombo opiskelijan silmissä. Kahvi pysyy myös pidempään lämpimänä, mikä on erityisen mukavaa nyt kun kelikin kylmeni!

Mutta mitenkäs ostan kahvia kotiin, kun kaupoissa sitä myydään tietysti valmiisti muoviin pakattuna? Voin melkein vannoa, että jokaisessa kotitaloudessa on jonkin näköinen peltinen purkki kahvipaketille tai jokin muu vastaava säilytyspurnukka. Amatöörikahvihifistelijänä minulla oli kaapissa yksi peltipurkki makukahveille, toinen suodatinkahville ja kolmas Nespresso kapseleille. Käytettyäni nuo loppuun tuli vastaan päivä, kun kahviarasto kaipasi täydennystä. Onneksi olin kulkenut yksi päivä Kampin Punnitse & Säästä ohi ja näin, että siellä myytiin papuja ilman pakettia. Nappasin muutaman käytetyn paperipussin ja yhden peltipurkin mukaan ja suuntasin sinne. Ei se kahvin ostaminen sen vaikeampaa ollutkaan, kuin purkin laittaminen putken suun alle ja papujen laskeminen purkkiin kunnes se on täynnä. Kassalla pavut punnittiin ilman purkkia ja kahvi pääsi kotiin ilman turhaa pakkausta ensimmäisen kerran!

SONY DSCPavut voi jauhaa mys suoraan Punnitse & Säästä liikkeessä, kuten myös Stockmannilla. Minulla on kotona lapsuuden kodista ”lainattu” jauhin, jolla jauhan muutaman pressopannullisen verran papuja kerrallaan pienenpään rasiaan niitä kiireentäyteisiä arkiaamuja varten. Useimmiten keitänkin kahvin ranskalaisittain:

  • Kiehauta vesi
  • Laita n. mitallinen kahvia per kuppi pannun pohjalle ja kaada pieni tilkka kuumaa vettä pannuun niin, että kaikki purut kostuvat.SONY DSC
  • Anna purujen imeytyä n. 30 sekuntia, jolloin ne ”puhkeavat kukkaan” (eng. bloom) ja vapauttavat kaikki ihanat aromit paremmin. Täytä sitten pannu kuumalla vedelläSONY DSCSONY DSC
  • Anna hautua noin 4-8min kunnes suurin osa puruista on uponnut pohjaan
  • Paina purut siivilällä pohjaan ja nauti!SONY DSC

Joskus, kun on paremmin aikaa keittelen myös ”espresson” mutteripannulla. Suosikkitapani tehdä kahvia on kuitenkin Harion manuaalisella suodatinpannusetillä. Vaikka kupillisen keittäminen tällöin vaatii normaalin suodatinpussin, joka ei sinänsä ole paras vaihtoehto jätteiden vähentämiseen, mutta ovatpahan suodatinpussit ainakin maatuvia.

Mielestäni meidän kahvin suurkuluttajienkin varsinkin täytyy ottaa vastuuta siitä, miten voisimme vähentää elämäneliksiirimme nauttimisesta aiheutuvaa jätettä. Onneksi se onnistuu niinkin helposti, kuin heittämällä termosmukin laukkuun ja ostamalla kahvipapuja suuremmissa erissä esim. omiin pakkauksiin Punnitse & Säästä tyylisistä liikkeistä. Myös esimerkiksi Helsingin keskustan Stockmannin Herkku myy ”irtokahvia”!


I love coffee and coffee loves me, up to a certain level of caffein overdose. After deciding to go zero waste, one of the first things I noticed was the amount of trash that drinking this wonderful bitter elixir produced. The first thing I did was give up plastic and paper cups, which turned out to be really simple because I had three almost unused thermos mugs sitting in my cupboard. Every morning I either make coffee at home or bring my empty tumbler with me to grab coffee to go, without the waste.

After I’d blown through my coffee savings, which as a Finn doesn’t take long (we consume about 10kg of coffee/person/year –> 4-5 cups/day on average) even though your grandparents always give you one packet everytime you visit them, the day came when I had to replenish my stash. After some looking around I found that buying coffee zero waste isn’t harder than taking a container or a paper bag from home, and going to your local bulk shop for some freshly roasted arabica. In Helsinki you can find one in Kamppi (Punnitse & Säästä), or go to Stockmanns Deli. You can just grab the beans to-go or grind them on site.

My favourite way to make coffee zero waste at home is by using a Hario drip coffee set, even though most mornings I just brew my morning cup with a french press.


Termosmukeja, jotka kokemuksesta eivät vuoda (Thermos mugs that won’t leak):

Stelton To Go Click 0,2l ja 0,34l

Nespresso Travel Mug

Kiinnostavia artikkeleita/ ja videoita (Interesting articles and videos)

Think before you drink – about how to recycle your coffee cup

The Brewing Problem of the “To Go” Coffee Cup

4 Billion Starbucks To-Go Cups Thrown Away Each Year … Will Recyclable Cup Reduce This Waste?

Hugh’s War on Waste: Wake Up and Smell the Waste!

Get the Facts: Coffee Cups

Take away -kulttuurin karu seuraus – Suomessa Itämeren roskaisimmat rannat

Tutkimus: Take-away-kahvien kuppi maksaa enemmän kuin itse kahvi

Luulitko, että kestomuki on aina kertakäyttömukia ekologisempi? Käyttötapa ratkaisee

Advertisement

3 thoughts on “Kahvi muovitta, kiitos!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s